Tips voor activiteiten thuis

Zolang de scholen dicht zijn, stoppen ook de ABC-activiteiten. We willen natuurlijk niet dat de verveling (te veel) toeslaat! Daarom geven wij elke dag een tip voor een leuke activiteit, die je thuis met je kind(eren) kan doen. Op deze pagina staan alle tips bij elkaar. En neem vooral ook een kijkje op onze eigen ABC Amersfoort-YouTube-kanaal!

Tip 15: Juf Ellen van Ska Kinderopvang heeft een leuke en leerzame video van het fruit-eet-moment gemaakt. Leuk om in de ochtend met je peuter te bekijken. Op het YouTube-kanaal Thuisblijven met Ska vind je nog meer video’s van Ska-medewerkers. Voor alle leeftijden.

Tip 14: Schrijf een naamgedicht 
Juf Margriet geeft in Liendert na schooltijd les in creatief schrijven. Zij heeft een leuke video opgenomen met de opdracht om een naamgedicht te schrijven. Natuurlijk legt zij eerst uit wat dat is. Voor kinderen en grote mensen vanaf ongeveer 8 jaar.

Tip 13: Stand-in-de-mand
Ken je het spel Stand-in-de-mand (nog)? Leuk om als gezin of met een paar kinderen uit de buurt te spelen op een leeg veldje. Dit zijn de regels:
Een speler heeft de bal, de anderen staan er omheen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: ‘Stand in de mand en de bal is voor Pieter’. ledereen loopt hard weg, behalve Pieter, die moet de bal pakken. Als hij hem heeft, roept hij: ‘Stand in de mand.’ Dan mag niemand meer van zijn plaats en moet Pieter proberen met de bal een van de anderen te raken. Daarvoor mag hij nog wel drie stappen zetten in de richting van het kind dat hij wil raken. De andere spelers mogen wel bukken om de bal te ontwijken, maar niet van hun plaats komen. Wordt een speler geraakt, dan is die af en mag Pieter de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen. Wordt een speler niet geraakt, dan is hij de balgooier in de volgende ronde.

Tip 12: Taartjes eten op het terras… in je eigen thuiscafé
Lekker in het lentezonnetje op een terrasje zit er helaas dit weekend niet in… Maar wat als het café naar jou komt? Dek samen met de kinderen een gezellig tafeltje binnen, of in de tuin, voor jullie eigen thuiscafé. Je kunt zelf allerlei lekkers bakken en koken om te serveren óf bestel het bij één van deze lokale restaurants die thuisbezorgen! Ook leuk: laat de kids een menukaart knutselen en voor ober of serveerster spelen. (Met dank aan Kidsproof.)

Tip 11: Spaanse les van juf Pilar. Juf Pilar geeft Spaanse les bij een paar ABC’s in Amersfoort. Zij maakt nu van haar lessen korte video’s. Voordeel? Alle kinderen (en grote mensen!) kunnen nu meedoen. In de les hieronder leer je de kleuren. Op ons eigen ABC Amersfoort-YouTubekanaal vind je steeds meer video’s van ABC-activiteiten.

Spaanse les door juf Pilar

Tip 10: Begraaf je onderbroek! Bloemen en planten groeien het beste op gezonde grond. Wil je weten hoe de grond in jullie tuin of een park in de buurt eraan toe is? Test het zelf! Dat kan met iets dat lang niet altijd naar bloemetjes ruikt. Namelijk: je onderbroek! Boswachter Floor deed dit ook en groef de onderbroek na 2 maanden weer op. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk het op www.natuurmonumenten.nl/kinderen/begraaf-je-onderbroeken.

Tip 9: Freek Vonk is sinds kort meester Freek. Op zijn website www.freekvonk.nl/meesterfreek vertelt hij allerlei weetjes over zijn favoriete dieren en deelt hij leerzame opdrachten.

Tip 8: Een nieuwe video van Juf Susan van de natuurclubs in Randenbroek en Leusderkwartier

Tip 6: Sportivate heeft een speciale website gemaakt met tips voor als je even niet naar buiten kunt of wilt: www.binnenspelen.com.

 

Extra tip: De Voorleeshoek – een website vól digitale boeken voor verschillende leeftijden, is tijdelijk gratis beschikbaar. Ga naar www.devoorleeshoek.nl/scholendicht.

Tip 5: De buurtsportcoaches van Amersfoort hebben video’s met korte gymlessen op YouTube gezet. Voor alle leeftijden! Klik snel door naar YouTube: Gymlessen op YouTube.

Tip 4: Geheugenspel voor kleuters

Tip 3: Schrijf een kaart en maak een mooie tekening voor iemand in de buurt en doe deze bij hem of haar door de brievenbus.

Tip 2: Maak een schema waar je je dagplanning op schrijft of tekent. Zo weet je kind vantevoren wat er vandaag gaat gebeuren. Je kunt ook plaatjes zoeken op internet en deze uitprinten.

Tip 1: Laat je kind een kalender maken met voor elke dag een hokje. In ieder hokje kan je kind aan het eind van de dag opschrijven of tekenen wat het die dag gedaan heeft. Stuur je ons een berichtje met het resultaat?

Nieuwsbrief