Tips voor thuis

Op deze pagina staan allerlei tips voor activiteiten die je zelf kunt doen met je kinderen. En neem vooral ook een kijkje op onze eigen ABC Amersfoort-YouTube-kanaal!

Tip 56  Wil je vandaag zelf koken? Denk dan eens aan de recepten die de studenten van MBO Amersfoort speciaal voor ABC maakten. Ze staan allemaal op onze eigen YouTube-kanaal (zoek op ABC Amersfoort). Hier bijvoorbeeld het recept voor gevulde paprika van Naomi: Gevulde paprika.

Tip 55 Van: ‘koud hé?’ tot: ‘lekker weertje vandaag!’: het weer is iets waar we vaak over praten. Dankzij je zelfgemaakte windwijzer kun jij voortaan vertellen waar de wind vandaan komt. Je vindt de beschrijving en meer knutseltips op: www.natuurmonumenten.nl/speeltips/maak-zelf-een-windwijzer.

Tip 54 Van Amanda van Kinderatelier Kaputnik kregen we dit recept voor makroontjes: Kaputnik recept maKroon.

afbeelding makroontjes recept

Tip 52 Maak je eigen dromenvanger! Volgens de indianen zit de lucht vol met dromen. Goede dromen, maar ook slechte dromen. Daarom hebben zij dromenvangers bedacht.  De slechte dromen worden ‘s nachts in het web gevangen en de goede dromen vliegen door het gaatje in het midden van de dromenvanger heen en komen daarmee in het hoofd van de slaper. Van het Lilianefonds komt deze beschrijving voor hoe je je eigen dromenvanger kunt maken: zelf-een-dromenvanger-maken 

Tip 51 Het gebeurt ons allemaal wel eens een keer, je valt op de grond, doordat je bijvoorbeeld struikelt, maar het kan ook zijn dat iemand jou (bewust) laat vallen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk! Maar wist je dat je een manier kunt leren om ‘goed’ te vallen en op te staan? Door dit filmpje leer je hoe je jezelf kunt opvangen als je valt, maar ook wat de beste techniek is om snel en handig op te staan.


Het is belangrijk dat je goed de ruimte neemt en probeer op een beetje zachte ondergrond te oefenen, bijvoorbeeld op een kleed. Dus schuif de meubels aan de kant en oefen dit zo vaak als je kunt. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het je afgaat.

 

Leuk weetje, deze techniek van vallen en opstaan wordt veel toegepast in sporten zoals Krav Maga en Zelfverdediging. Wil je meer weten over Krav Maga, Zelfverdediging of andere sporten die Bröcker Health aan kinderen biedt? Neem dan snel een kijkje op: www.brockerhealth.nl. Als je rechtsboven (klik op het poppetje) inlogt kunnen je kinderen met de code mei2020 tot eind van deze maand alle filmpjes bekijken.

Tip 50

Morgen is het Internationale Bellenblaasdag. Een dag met een speciale betekenis. Terwijl je bellen blaast, denk je aan iemand die speciaal is voor je (en die je nu misschien niet kunt bezoeken) of je doet een wens. Of beide natuurlijk. Je kunt bellenblaas kopen, maar ook zelf maken! Dat kun je het beste vandaag vast doen, want dan kan het even rusten. Hier een aantal recepten plus wat handige tips: Bellenblaasrecepten.

Extra leuk is het om super grote bellen te blazen. Hoe je dat doet, lees je hier: Bellenblaas XXL maken.

Bellenblaas

Tip 49 Ga mee op zoek naar kriebelbeestjes met juf Susan! In het filmpje geeft ze ook nog een leuke knutseltip.

Tip 48 Niets fijner en gezonder dan een ommetje op de fiets. Ben je op zoek naar een leuke route? Fiets met pen en papier naar een knooppuntenbord in de buurt en zet een route uit. Je kunt de route ook thuis alvast op internet uitstippelen. Bijvoorbeeld met de Fietsrouteplanner van de ANWB. Houd je ook bij het fietsen aan de corona-richtlijnen.

illustratie meisje op de fiets

Tip 47 Hopelijk kun je een mobiele telefoon of fotocamera lenen, want dan hebben we deze leuke tip voor je. Fotografeer je legopoppetjes, je auto’tjes, plastic boerderijdieren of andere miniatuurtjes in een aparte omgeving, zoals op deze foto’s van Janet Barnett. Zet een poppetje onder een echte bloem of op een dikke tak. Als je via Google en Pinterest zoekt op ‘miniatuur fotografie’ vind je nog veel meer inspiratie.

Credit: Janet Barnett

Tip 46 A long time ago in a galaxy far, far away… Lukt het R2-D2 en BB8 om alle belangrijke spullen te verzamelen in de woestijn, én uit handen te blijven van de bandieten? Prinses Leia heeft jullie hulp nodig! Leer spelenderwijs programmeren met de personages uit Star Wars bij Bibliotheek Eemland (vanaf 8 jaar). Er zijn beperkt aantal plekken per workshop, dus meld je snel aan: Workshop Starwars programmeren.

Tip 45: Lekker tekenen, kleien of schrijven… Op de website van het Muiderslot staat elke dag een leuke opdracht die je thuis kunt doen: Muiderslot.nl/meivakantie.

Tip 44:  Ga op reis naar China, Spanje, Turkije en nog meer landen met juf Anne van Wereldsprookjesdans. We hebben al haar lessen  bij elkaar in een YouTube-playlist gezet: Dansles met juf Anne.

juf Anne van Wereldsprookjesdans

Tip 43:  Ga op zoek naar wilde planten in je tuin of buurt. Heb je ze gevonden, vink ze dan aan op deze kaart: wildeplantenwandeling_www.velt.nu.

Tip 42:  Fijne Koningsdag! Vandaag geen kleedjesmarkt of groot buurtfeest. Wil je toch echt Koningsdag vieren? Dat kan met deze Oudhollandse spelletjes: ABC Amersfoort – Oudhollandse spelletjes

Tip 41:  Maak een kunstwerk met behulp van zon en schaduw. Deze tekeningen zijn van kinderen uit Kattenbroek. Hun moeder Nelleke is illustratrice en geeft je met haar grappige tekeningen een inkijkje in haar leven als moeder van vier. Zoek op  Lifeandkids.

Tip 40:  Voor de wat oudere kinderen. Op de website van de Animatiebus zie je hoe je een stopmotionfilmpje over de lente kunt maken. Nog niet eerder een stopmotionfilmpje gemaakt? Bekijk dan eerst de uitlegvideo.

 

Tip 39:  Hebben jullie lekker bewogen met de buurtsportcoaches en de gymjuffen en- meesters? Gezond bezig! Onze tip van vandaag is ook heel gezond. Kelsey, student aan het MBO Amersfoort legt je hieronder uit hoe je een blauwebessenshake maakt. En hier vind je het geschreven recept: Blauwe bessen shake.

Tip 38: Vrijdag 24 april gaan we met heel Amersfoort van 10.00 tot 10:15 uur bewegen met alle gymjuffen en -meesters en buurtsportcoaches. Een soort mini-Koningsspelen. Hieronder zie je alvast een voorproefje. Op de website van de SRO verschijnt ook de video waarop we met z’n allen gaan bewegen. De link staat hieronder. Dus zorg dat je vrijdagochtend ruim voor 10:00 uur klaarstaat met je hele gezin en beweeg lekker mee!

Tip 37:  Wij hebben in alle ABC-wijken stoepkrijt uitgedeeld voor de stoepkrijtwedstrijd. Met het stoepkrijt kun je natuurlijk nog veel meer leuke dingen doen. Teken bijvoorbeeld voor je broertje of zusje (of juist voor je ouders!) een stoepkrijtparcours. Bij elk onderdeel doe jij eerst even voor wat ze moeten doen.

Als je op YouTube of Facebook ‘stoepkrijt parcours’ intikt, vind je heel veel inspiratie. Dit filmpje vonden wij bijvoorbeeld:

Tip 36:  Steeds meer musea kun je online bezoeken. Museumkids maakte een lijstje met Nederlanse musea: Het museum bij jou thuis.

Maar je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven. Google maakte een top tien van musea over de hele wereld die een online visite waard zijn.

Tip 35:  Juf Melanie, één van de aanbieders van ABC-activiteiten, vertelt een verhaal voor kinderen van ongeveer 5 tot 9 jaar:  ‘Anansi en de boontjes’. Je vindt de video en een werkblad met opdrachten op haar website: Schoolverteller.nl.

Tip 34: Vandaag een tip van Future FoodLAB voor een lekker en gezond ijsje.
Wat heb je nodig voor een paar ‘groene monsters’:

  • 1/2 eetrijpe avocado of 50 gram avocado blokjes uit de diepvries
  • 100 ml appelsap
  • 2 handen (jonge) bladspinazie
  • 1 banaan
  • Een kick: een theelepel geraspte gember of 5 muntblaadjes
  • Blender / staafmixer
  • IJsvormpjes

Pureer alle ingrediënten tot een romig geheel, vul de ijsvormpjes, zet ze minimaal 3 uur in de vriezer en smullen maar!

Tip 33: Dit weekend, 18 en 19 april, is de Nationale Bijentelling. Natuurorganisaties willen graag weten hoeveel bijen er nog in ons land zijn. Zo kunnen zij deze super nuttige dieren helpen beschermen. Help jij mee? Ga dan naar de website www.nationalebijentelling.nl. Daar lees je alles over deze actie. En je kunt er een telformulier en een bijengidsje downloaden.
Voor de jongste kinderen heeft juf Susan van de natuurclubs in Randenbroek en het Leusderkwartier een leuke knutselactiviteit:

Tip 32: Zit je in groep 6, 7 of 8 van één van de basisscholen in Amersfoort? Dan kun je nu meedoen aan digitale energielessen. Je gaat dan als energiedetective het energiegebruik in huis onderzoeken én de mogelijkheden om energie te besparen. Aanmelden voor deze energiespeurtocht kan tot 1 mei: Energiespeurtocht thuis. Je krijgt elke week een les met filmpjes, uitleg, opdrachten en een werkblad. Er kunnen veel kinderen meedoen, maar niet onbeperkt, dus meld je snel aan.

illustratie energiedetective technotrend

Tip 31: Is het jou ook opgevallen dat er nu veel paardenbloemen bloeien? En wist je dat je daar limonade van kan maken?! Juf Susan van de natuurclubs laat het je zien. Doe het deze week nog, want anders zijn alle paardenbloemen in pluizenbolletjes veranderd.

Tip 30: Juf Jasione en juf Susan van Peuters in het Wild maken filmpjes van hun natuuractiviteiten voor peuters.

We verzamelen ze op ons YouTubekanaal: Playlist Peuters in het Wild.

En dit zijn de doekaarten die erbij horen: Peuter doekaarten bslim-abc 1tm 4

Tip 29: Lekker thuis met het hele gezin een toffe dans leren! Docent Juliet Zoeten van Scholen in de Kunst danst voor en jullie dansen lekker mee. De dans is heel makkelijk en heel erg leuk!

Tip 28: Inspiratie nodig voor je dagelijkse ommetje? In veel Amersfoortse wijken zijn beweegrondjes uitgezet. Je vindt ze hier: Beweegrondjes Amersfoort.

Tip 27: Ken je de Luisterbiep al? Via de luisterbieb-app kun je de leukste kinderboeken beluisteren. Zoals Aadje Piraatje, Boer Boris, Mees Kees en nog veel meer! De Luisterbieb is er natuurlijk ook voor jongeren en volwassenen. Je kunt de app downloaden via deze link: www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.

Tip 26: Speel vogelbingo met juf Susan! Hier is de kaart waarop je de vogels kunt aanvinken: vogelbingo met namen.

Tip 25: Spaanse les van juf Pilar. Heb je de videolessen van juf Pilar op ons YouTube-kanaal al bekeken?  In de les hieronder leer je in het Spaans tellen.

Tip 24: Het lange Paasweekend is voor veel mensen het eerste kampeerweekend van het jaar. De camping zit er dit jaar niet in. Maar jullie kunnen je tent ook in de tuin of het veldje naast je huis opzetten. Heb je geen tent? Misschien mag je er eentje lenen. Of maak er zelf één! Span een touw tussen 2 bomen of palen. Spreid daar oude lakens of kleden overheen. Of leg ze over de picknicktafel, of een stel stoelen. Met knijpers en touwen maak je de lakens of kleden vast. Op de grond leg je ook wat oude kleden en kussens. Nu nog een stapel boeken of Donald Ducks, je knuffelbeesten en je bent klaar om net-alsof te kamperen.

Tip 23: Simone laat je zien hoe je een prachtige pop-upkaart kunt maken:

Tip 22: Via de website Bereslim kun je nu gratis heel veel digitale prentenboeken bekijken. Op de computer, tablet of mobiele telefoon. Ga naar www.bereslim.nl en klik op de knop inloggen. Of klik gelijk op deze link: https://next.bereslim.nl/login. Gebruikersnaam: bereslim100943, wachtwoord: Bieb2020.

Tip 21: Maak van een eenzame sok een schattig (Paas)konijntje. Je vindt de eenvoudige beschrijving en een video met uitleg op:  www.radio2.be/aha/eenzame-sok-wordt-schattig-konijntje.

 

Tip 20: Studenten van MBO Amersfoort hebben afgelopen jaar heerlijk gekookt met leerlingen uit Randenbroek en van de Bilalschool. Omdat iedereen nu thuiszit, hebben ze er kookvideo’s van gemaakt! Hieronder de video van Anisa. Zij maakt spaghetti bolognese. Het geschreven recept vind je hier (pdf-bestand): Snelle spaghetti bolognese

Tip 19: Juf Anne van Wereldsprookjesdans geeft normaal maar in een paar ABC-wijken les. Maar nu kunnen alle meiden (en hun moeders meedoen), want haar lessen staan op ons ABC Amersfoort YouTubekanaal.

Tip 18: Hoe teken ik een pinguïn? De tekenaar Huibrecht Lagerwerf leert het je stap voor stap. En op zijn YouTubekanaal leert hij je nog veel meer dieren tekenen. Ook leuk om als ouder mee te doen!

Tip 17: Vandaag weer een leuke buitenbeweegtip van Sportivate die je met je gezin of een klein groepje vrienden kunt doen. Heb je geen lint en geen ring dan kun je natuurlijk ook iets anders gebruiken. En bedenk lekker sportieve opdrachten: maak 10 kniebuigingen, spring 20 keer in de lucht enz.

Tip 16: Leer met het hele gezin schaken en voor je het weet spelen jullie thuis je eigen schaaktoernooi. Via de website van Chessity kun je in 3 weken leren schaken en je haalt zelfs een echt schaakdiploma! Ga naar www.www.chessity.com.

Tip 15: Juf Ellen van Ska Kinderopvang heeft een leuke en leerzame video van het fruit-eet-moment gemaakt. Leuk om in de ochtend met je peuter te bekijken. Op het YouTube-kanaal Thuisblijven met Ska vind je nog meer video’s van Ska-medewerkers. Voor alle leeftijden.

Tip 14: Schrijf een naamgedicht 
Juf Margriet geeft in Liendert na schooltijd les in creatief schrijven. Zij heeft een leuke video opgenomen met de opdracht om een naamgedicht te schrijven. Natuurlijk legt zij eerst uit wat dat is. Voor kinderen en grote mensen vanaf ongeveer 8 jaar.

Tip 13: Stand-in-de-mand
Ken je het spel Stand-in-de-mand (nog)? Leuk om als gezin of met een paar kinderen uit de buurt te spelen op een leeg veldje. Dit zijn de regels:
Een speler heeft de bal, de anderen staan er omheen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: ‘Stand in de mand en de bal is voor Pieter’. ledereen loopt hard weg, behalve Pieter, die moet de bal pakken. Als hij hem heeft, roept hij: ‘Stand in de mand.’ Dan mag niemand meer van zijn plaats en moet Pieter proberen met de bal een van de anderen te raken. Daarvoor mag hij nog wel drie stappen zetten in de richting van het kind dat hij wil raken. De andere spelers mogen wel bukken om de bal te ontwijken, maar niet van hun plaats komen. Wordt een speler geraakt, dan is die af en mag Pieter de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen. Wordt een speler niet geraakt, dan is hij de balgooier in de volgende ronde.

Tip 12: Taartjes eten op het terras… in je eigen thuiscafé
Lekker in het lentezonnetje op een terrasje zit er helaas dit weekend niet in… Maar wat als het café naar jou komt? Dek samen met de kinderen een gezellig tafeltje binnen, of in de tuin, voor jullie eigen thuiscafé. Je kunt zelf allerlei lekkers bakken en koken om te serveren óf bestel het bij één van deze lokale restaurants die thuisbezorgen! Ook leuk: laat de kids een menukaart knutselen en voor ober of serveerster spelen. (Met dank aan Kidsproof.)

Tip 11: Spaanse les van juf Pilar. Juf Pilar geeft Spaanse les bij een paar ABC’s in Amersfoort. Zij maakt nu van haar lessen korte video’s. Voordeel? Alle kinderen (en grote mensen!) kunnen nu meedoen. In de les hieronder leer je de kleuren. Op ons eigen ABC Amersfoort-YouTubekanaal vind je steeds meer video’s van ABC-activiteiten.

Spaanse les door juf Pilar

Tip 10: Begraaf je onderbroek! Bloemen en planten groeien het beste op gezonde grond. Wil je weten hoe de grond in jullie tuin of een park in de buurt eraan toe is? Test het zelf! Dat kan met iets dat lang niet altijd naar bloemetjes ruikt. Namelijk: je onderbroek! Boswachter Floor deed dit ook en groef de onderbroek na 2 maanden weer op. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk het op www.natuurmonumenten.nl/kinderen/begraaf-je-onderbroeken.

Tip 9: Freek Vonk is sinds kort meester Freek. Op zijn website www.freekvonk.nl/meesterfreek vertelt hij allerlei weetjes over zijn favoriete dieren en deelt hij leerzame opdrachten.

Tip 8: Een nieuwe video van Juf Susan van de natuurclubs in Randenbroek en Leusderkwartier

Tip 6: Sportivate heeft een speciale website gemaakt met tips voor als je even niet naar buiten kunt of wilt: www.binnenspelen.com.

 

Extra tip: De Voorleeshoek – een website vól digitale boeken voor verschillende leeftijden, is tijdelijk gratis beschikbaar. Ga naar www.devoorleeshoek.nl/scholendicht.

Tip 5: De buurtsportcoaches van Amersfoort hebben video’s met korte gymlessen op YouTube gezet. Voor alle leeftijden! Klik snel door naar YouTube: Gymlessen op YouTube.

Tip 4: Geheugenspel voor kleuters

Tip 3: Schrijf een kaart en maak een mooie tekening voor iemand in de buurt en doe deze bij hem of haar door de brievenbus.

Tip 2: Maak een schema waar je je dagplanning op schrijft of tekent. Zo weet je kind vantevoren wat er vandaag gaat gebeuren. Je kunt ook plaatjes zoeken op internet en deze uitprinten.

Tip 1: Laat je kind een kalender maken met voor elke dag een hokje. In ieder hokje kan je kind aan het eind van de dag opschrijven of tekenen wat het die dag gedaan heeft. Stuur je ons een berichtje met het resultaat?

Nieuwsbrief

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn