Tips voor thuis

Op deze pagina staan allerlei tips voor activiteiten die je zelf kunt doen met je kinderen. 

——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


——————–


Download de bingokaart: Natuurspeurbingo-winter

——————————


——————————————–

——————————————–

——————————————–

——————————————–

Zelf koken

 

Studenten van MBO Amersfoort maakten een serie kookvideo’s voor kinderen.

Op ons YouTube-kanaal vind je ze in de playlist koken en bakken.

————————————

 

Virtueel naar het museum

 

Zondag is echt zo’n dag om naar het museum te gaan. Dat kan ook virtueel! Googel op ‘museum virtual tour’.

 

————————————

 

Nestkastje bouwen

 

Het broedseizoen van de vogels begint bijna. Een leuke ouder/kind-activiteit is het bouwen van een nestkastje. Boswachter Mathiska legt uit hoe je dat doet en waar je op moet letten: www.natuurmonumenten.nl/vogelkastje

 

 

————————————

 

Wereldse activiteiten voor thuis

 

Het Afrikamuseum heeft een pagina vol – echt vol! – activiteiten die je huis kunt doen, en waarbij je van alles te weten komt over gewoontes in andere landen.

 

Ontdek het via www.afrikamuseum.nl/wereldse-activiteiten-voor-thuis

 

 

————————————

 

Online escaperoom

 

Escaperooms zijn superleuke ‘uitjes’ met familie, vrienden of collega’s. Gelukkig zijn er ook online escaperooms die je met je gezin online kunt doen.

Op escapegamesonline.nl, vind je een leuke verzameling gratis en betaalde online escaperooms.

 

————————————

 

Bezoek DierenPark Amersfoort online

 

Op de website van DierenPark Amersfoort vind je allerlei leuke activiteiten, spelletjes en informatie over de dierenparkbewoners. En via verschillende webcams kun je live meekijken in het olifantenverblijf!

 

Doen en maken – DierenPark Amersfoort

 

————————————

 

Speeltuin-test-tour

 

Tip van Kidsproof: ga met de kinderen op een stoere speeltuinexpeditie. Maak lopend of met de fiets een tocht langs zo veel mogelijk speeltuintjes in je buurt. En daar moeten alle speeltoestellen natuurlijk getest worden. Extra leuk: vraag je kinderen om elke speeltuin cijfers op verschillende onderdelen te geven.

 

————————————

 

Commando Pingelen

 

Doe dan met z’n allen een potje ‘Commando pingelen’! Hoe het ook alweer ging? Een iemand is de leider en hij/zij geeft de commando’s: pinkelen (met je vingers trommelen op de tafel), hol (hand met de rug naar onder op tafel), bol (handen andersom met een holletje) en plat (handen plat op tafel). De leider geeft het commando en de rest volgt dat op. Wordt het woord ‘commando’ weggelaten dan laat je je handen liggen in de laatste positie. Doe je dit niet dan ben je af. Je kunt het spel ook zonder tafel spelen met commando’s als liggen, springen, draaien, klappen enzovoort.

 

————————————

 

Groente kweken van keukenafval

 

Wist je dat je restjes groente vaak weer opnieuw kunt laten groeien? Ontdek hoe je dat doet:

 

15 groentes en kruiden die je zelf opnieuw kunt laten groeien.

 

————————————

 

 

Happy Stones

 

Ken je de happy stones al? Happy stones zijn keitjes met een tekeningetje of lief tekstje. Die leg je ergens buiten neer, zodat zomaar iemand ze kan vinden en er blij van wordt! Je kunt de keien versieren met gewone stiften, of met chalkboard markers of acrylverf, en eventueel afwerken met vernis of blanke lak.

Wij vonden op Facebook de pagina Happy Stones Amersfoort, dus als je het leuk vindt, kun je de steen die je versierd óf gevonden hebt daar delen.

 

————————————

 

Maak je eigen telefoon van 2 lege blikken:

1: Pak een lang stuk touw en twee schone, lege blikken zonder etiket. Met een plastic beker werkt het ook, maar minder goed.
2: Maak een gat in de bodem van elk blik. Met een hamer en een spijker, een boor of een ander scherp gereedschap. Maak de gaten zo dat het touw er precíes doorpast en niet groter.
3: Steek het touw bij beide blikken door het gat.
4: Maak een dikke knoop in het uiteinde van het touw dat in het blik zit. Zorg met die knoop dat het touw niet door het gaatje schiet.
5: Pak zelf het ene blik en geef het andere aan iemand anders. Je vriend(in), broer/zus, ouder of – nog leuker – de buurman of -vrouw. Trek het touw goed strak.
6: Zet het ene blik over je oor en laat de ander in het andere blik praten. Draai dat om als je wilt antwoorden. Als het goed is, hoor je elkaar nu.

 

————————————

 

 

Ommetje met telspel

 

Een ommetje in de wijk wordt nóg leuker met dit telspel van Kidsproof Amersfoort! Print hem uit en neem mee tijdens je wandelingetje in de buurt!

 

 

————————————

 

Tekentip

 

Leuk voor kinderen en grote mensen: scheur een plaatje uit een tijdschrift doormidden, plak de helft op een stuk papier en teken de 2e helft er weer bij.

 

————————————

 

Winterkabouterwandeling bij het Groene Huis

 

Onze tip voor thuis is vandaag een knutseltip: maak van lege wc-rollen of keukenrollen schudkokers. Plak één kant dicht met een stuk papier (ballon waar je het tuitje afknipt, kan ook). Doe er wat rijst, kraaltjes couscous, koffieboontjes, steentjes of macaroni in en plak dan de andere kant dicht. Plak een vel gekleurd papier om de koker en versier de koker met bijvoorbeeld strookjes papier, viltstift of stickertjes. En dan… muziek aan, dansen en schudden maar!Hoe zouden de kabouters de winter doorbrengen? Ontdek het tijdens de Winterkabouterwandeling bij het Groene Huis in het Schothorsterbos. Klik op de link voor alle info:

 

Winterkabouterwandeling

 

————————————

 

Knutsel je eigen muziekinstrument: een schudkoker

 

Maak van lege wc-rollen of keukenrollen schudkokers. Plak één kant dicht met een stuk papier (ballon waar je het tuitje afknipt, kan ook). Doe er wat rijst, kraaltjes, couscous, koffieboontjes, steentjes of macaroni in en plak dan de andere kant dicht. Plak een vel gekleurd papier om de koker en versier de koker met bijvoorbeeld strookjes papier, viltstift of stickertjes. En dan… muziek aan, dansen en schudden maar!

 

————————————

Papieren vliegtuigjes vouwen

 

Altijd cool: een vliegwedstrijd! Wie vouwt het beste, mooiste of snelste vliegtuig? Maak een landingsbaan en kijk wie het verste gooit. Of wie het snelst over de finish is. Of zet de prullenbak midden in de kamer en kijk wie het vliegtuigje in de emmer kan laten landen. Papa’s en mama’s doen natuurlijk mee!

 

Weet je niet precies hoe je een papieren vliegtuigje vouwt? Zoek dan op YouTube op ‘vliegtuig van papier vouwen’.

 

 

————————————

 

Fotospeurtocht

 

Vinden je kinderen wandelen saai? Maak dan eens een fotospeurtocht! Bedenk een route en maak met je mobiele telefoon foto’s van dingen die je onderweg ziet. (Als je kind(eren) niet bij zijn.)

 

Laat tijdens het wandelen je kind(eren) de eerste foto op je telefoon zien. En daarna steeds de volgende. Kunnen ze de dingen op de foto’s vinden? Wandel van foto naar foto!

 

Je kunt ook je kind(eren) de speurtocht een keer laten uitzetten. Met foto’s of gewoon met lintjes.

 

————————————

Een gezellige activiteit is natuurlijk koekjes bakken. Wij vonden op de website Rutgerbakt dit recept voor gezonde krokante haverkoekjes!

 

————————————

Bedenk een interview voor je opa en/of oma of een oudere kennis. Stel bijvoorbeeld vragen over wat zij speelden toen ze jong waren of over hun beroep, maar ook over wat ze nu voor hobby’s hebben. Interview ze in het echt of via Skype of Facetime.

————————————

 

Elke dag een wandeling maken is goed voor je lijf en je hoofd! De app Ommetje van de hersenstichting helpt je daarbij. Download hem hier: www.hersenstichting.nl/ommetje

 

————————————

Vriendschapsbandjes

 

Je kinderen zien veel van hun schoolvrienden een tijd niet, maar in de tussentijd kunnen ze alvast vriendschapsbandjes maken. Hoe je dat doet? Op YouTube vind je uitlegvideo’s: Vriendschapsbandjes maken.

 

————————————

 

Raad welk dier ik nadoe!

Stampen als olifant, sluipen als een tijger, springen als een kangoeroe. Loop, sluip, kronkel, wiebel, waggel, spring om de beurt de woonkamer door als een dier. Raden maar welk dier iedereen nadoet.

————————————

 

Tovenaarverstoppertje – een leuke tip voor thuis van Sportivate.

 

Eén iemand is de tovenaar. De tovenaar noemt een voorwerp in het huis op (bijvoorbeeld een pen). Daarna moet je zo snel mogelijk dat voorwerp aan de tovenaar geven. Wie het snelste het voorwerp kan geven, wordt de nieuwe tovenaar. Variëren kan door minder snel te wisselen, of teams te maken.

 

————————————

 

Bedenk je eigen geheimtaal! Maak bij alle letters van het alfabet een symbool. Schrijf elkaar briefjes met deze symbolen.

 

————————————

Maak een stop-motionfilmpje waarin bloemen groeien uit een pot of de grond! Je kunt de plant water geven, in de zon zetten of overpotten. Gebruik je fantasie! Nog nooit een stopmotion-filmpje gemaakt? Bekijk dan eerst uitlegvideo. Je vindt de video’s op de website van de Animatiebus: deanimatiebus.nl/thuis/ 

 

————————————

Leuke speltip: de 1-minuut-challenge:

  • Kun jij in 1 minuut met een beschuit in je mond een liedje fluiten?
  • Langer dan 1 minuut op je handen staan?
  • Hoeveel ballonnen kun je in 1 minuut opblazen?
  • Hoeveel kauwgumbellen blazen kan je in minuut?
  • Hoeveel kleren kun je in 1 minuut aantrekken?

Jullie bedenken zelf vast nog veel meer leuke 1-minuut-uitdagingen!

 

————————————

Wil je een keer zelf koken? Denk dan eens aan de recepten die de studenten van MBO Amersfoort speciaal voor ABC maakten. Ze staan allemaal op onze eigen YouTube-kanaal (zoek op ABC Amersfoort). Hier bijvoorbeeld het recept voor gevulde paprika van Naomi: Gevulde paprika.

———————————

Leuke tip van het NJI (Nederlands JeugdInstituut voor oudejaarsavond of bij het Nieuwjaarsontbijt. Bedenk wat je verwacht, denkt, wenst en hoopt voor het nieuwe jaar. Schrijf je toekomstvoorspellingen op en bespreek dit met elkaar. Leg dit vast of bewaar ze in een potje of glaasje, zodat jullie aan het eind van het jaar nog eens kunnen kijken wat er van de voorspellingen en wensen is uitgekomen. Houd het positief en bedenk grappige voorspellingen. Wat gaat die ene gekke oom doen, die rare buurvrouw of ondeugende hond? Wie wordt er verliefd, gaat een wedstrijd winnen of komt op tv?

 

———————————

𝗘𝗲𝗻 𝗼𝗲𝗿-𝗛𝗼𝗹𝗹𝗮𝗻𝗱𝘀𝗲 𝘀𝗻𝗮𝗰𝗸 𝗶𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱 𝗷𝗮𝘀𝗷𝗲. 𝗠𝗮𝗮𝗸 𝘁𝗵𝘂𝗶𝘀 𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗴𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲𝗯𝗼𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘀𝗮𝗺𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗢𝘀𝗸𝗮𝗿!
Pinguin Oskar maakt samen met Tyler en Morris gezonde oliebollen. Bekijk de video van Ska Kinderopvang en ga daarna zelf aan de slag.

———————————

Bouw een kettingreactie met spullen die je in huis hebt. Hier kun je bijna alles voor gebruiken. Laat spullen rijden, rollen, blazen, omvallen of op een andere manier bewegen. En zorg ervoor dat deze beweging weer iets anders in actie zet. Zoek op YouTube naar ‘kettingreactie maken thuis’, en gebruik vooral je eigen creativiteit. Wat beweegt er of wat kun je laten bewegen? Probeer de kettingreactie steeds een stukje langer te maken.

 

—————————————

Een gezellige winteractiviteit: samen een vetbol voor de vogels te maken. Hoe je dat doet, vind je op: www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/vogels-voeren/zelf-een-vetbol-maken-in-6-stappen. Vogelzaad koop je in de supermarkt of de dierenwinkel. Je kunt het zaad/vetmengsel ook met een koekjesvorm uitsnijden, of bijvoorbeeld in een cupcakevorm of oud kopje doen (even googelen op zelf vogelvoer maken).

 

————————————————

Online bezoek aan Kasteel de Haar

 

Een echt bezoek aan een kasteel zit er deze kerstvakantie niet in, maar kasteel de Haar kun je digitaal bezoeken. Video’s vertellen je het verhaal van de bewoners en van voorwerpen in het kasteel. En je kunt het kasteel van binnen en buiten bekijken via drone-beelden en ‘360 graden’-foto’s. Ook leuk voor ouders.

 

Je kunt een tekening van het kasteel downloaden, die je opgerold in een glazen pot met een waxinelichtje kunt zetten. En dat is nog lang niet alles: je vindt een woordzoeker en een kleurplaat op de website en via de link naar de Pinterest-account van het kasteel vind je ook nog eens heel veel kasteelknutseltips!

 

Ontdek het allemaal op: www.kasteeldehaar.nl/bijjouthuis

 

Kerstfilm-marathon

 

Tip voor Tweede Kerstdag: houd een kerstfilm-marathon – lekker lui in je pyjama met een dekentje over. Kidsproof maakte een lijst met 40 kerstfilms en -series die kunt bekijken via Netflix, Disney+, Pathé thuis of NPO Start.

 

Kerstfilms 2020: 40x de leukste voor kinderen

 

(Tussendoor) iets actiefs doen? Speel dan ‘Raad de kerstfilm’. Bedenk een film, iedereen stelt drie vragen die je alleen met ja of nee mag beantwoorden. Wie raadt de film?

 

Kerstliedjes-karaoke

 

Onze tip van vanavond of Eerste Kerstdag: gezellig samen kerstliedjes zingen. Met je eigen gezin of via Zoom, Skype of Teams met de hele familie of vriendenkring. Leuk voor jong en oud! Op internet zijn allerlei kerst-karaoke video’s te vinden en we maakten ook een kant-en-klare kerstkaraoke playlist voor je op het YouTube-kanaal van ABC Amersfoort:

 

Kerst karaoke playlist

 

Sneeuwvlokje van wattenstaafjes en 9 andere winterse knutselideeën

De hobbywinkels zijn dicht, maar in de supermarkt kun je gelukkig ook ‘knutsel’materiaal kopen. Met wattenstaafjes kun je bijvoorbeeld een sneeuwvlokje maken. Hoe? Je vindt deze knutseltip (en nog 9 andere!) op de website van Kidsproof Amersfoort.

10 kerstknutselideeën 

 

Natuurkei-challenges

Natuur-bso Vrijland daagt iedereen uit met 3 weken lang 3 natuurchallenges per week! Word jij dé natuurkei van Amersfoort?!

]Voel je je soms wat down? Haal heel je familie erbij en dans je weer blij met deze vrolijke dansles van dansdocente Juliet van Scholen in de Kunst:

Van Ska Kinderopvang is dit nieuwe luisterboek voor de feestdagen: Oskar, Opa Snor en de kerstkriebels! De eigenwijze pinguïn Oskar komt erachter hoe mensenkuikens over de hele wereld kerst vieren. Ook gaat het over spannende momenten in het leven van een kind én het gevoel van trotsheid. Je weet namelijk nooit wat je kunt, totdat je het probeert! Het luisterboek Oskar, Opa Snor en de kerstkriebels is nu te beluisteren op Spotify en YouTube!

Tip van Ymke, bijna 9 jaar: ga samen (kerst)kaarten tekenen of knutselen voor familie, vrienden en/of mensen in de straat. (Via Google en op Pinterest vind je super veel inspiratie!)

Gratis (voorlees)verhalen kijken en luisteren Als je kind een bibliotheekpas heeft, kan je via de Jeugdbibliotheek gratis inloggen bij de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Ontdek het via deze link: https://0-6.jeugdbibliotheek.nl/lezen/voorleesfilmpjes.html 

Maak je eigen windwijzer Van: ‘koud hé?’ tot: ‘lekker weertje vandaag!’: het weer is iets waar we vaak over praten. Dankzij je zelfgemaakte windwijzer kun jij voortaan vertellen waar de wind vandaan komt. Je vindt de beschrijving en meer knutseltips op: www.natuurmonumenten.nl/speeltips/maak-zelf-een-windwijzer.

Maak je eigen dromenvanger! Volgens de indianen zit de lucht vol met dromen. Goede dromen, maar ook slechte dromen. Daarom hebben zij dromenvangers bedacht.  De slechte dromen worden ‘s nachts in het web gevangen en de goede dromen vliegen door het gaatje in het midden van de dromenvanger heen en komen daarmee in het hoofd van de slaper. Van het Lilianefonds komt deze beschrijving voor hoe je je eigen dromenvanger kunt maken: zelf-een-dromenvanger-maken 

Maak een ommetje op de fiets Muts op, handschoenen aan. Niets fijner en gezonder dan een ommetje op de fiets. Ben je op zoek naar een leuke route? Fiets met pen en papier naar een knooppuntenbord in de buurt en zet een route uit. Je kunt de route ook thuis alvast op internet uitstippelen. Bijvoorbeeld met de Fietsrouteplanner van de ANWB. Houd je ook bij het fietsen aan de corona-richtlijnen.

illustratie meisje op de fiets

Fotografeer een tafereeltje met miniatuurtjes Hopelijk kun je een mobiele telefoon of fotocamera lenen, want dan hebben we deze leuke tip voor je. Fotografeer je legopoppetjes, je auto’tjes, plastic boerderijdieren of andere miniatuurtjes in een aparte omgeving, zoals op deze foto’s van Janet Barnett. Zet een poppetje onder een echte bloem of op een dikke tak. Als je via Google en Pinterest zoekt op ‘miniatuur fotografie’ vind je nog veel meer inspiratie.

Credit: Janet Barnett

Ga op reis naar China, Spanje, Turkije en nog meer landen met juf Anne van Wereldsprookjesdans. Haar lessen staan bij elkaar in een YouTube-playlist: Dansles met juf Anne.

juf Anne van Wereldsprookjesdans

Maak een kunstwerk met behulp van zon en schaduw. Deze tekeningen zijn van kinderen uit Kattenbroek. Hun moeder Nelleke is illustratrice en geeft je met haar grappige tekeningen een inkijkje in haar leven als moeder van vier. Zoek op  Lifeandkids.

Bezoek een museum online. Museumkids maakte een lijstje met Nederlanse musea: Het museum bij jou thuis.

Maar je hoeft natuurlijk niet in Nederland te blijven. Google maakte een top tien van musea over de hele wereld die een online visite waard zijn.

Dans jezelf vrolijk Lekker thuis met het hele gezin een toffe dans leren! Docent Juliet Zoeten van Scholen in de Kunst danst voor en jullie dansen lekker mee. De dans is heel makkelijk en heel erg leuk!

Beweegrondje Inspiratie nodig voor je dagelijkse ommetje? In veel Amersfoortse wijken zijn beweegrondjes uitgezet. Je vindt ze hier: Beweegrondjes Amersfoort.

Ken je de Luisterbiep al? Via de luisterbieb-app kun je de leukste kinderboeken beluisteren. Zoals Aadje Piraatje, Boer Boris, Mees Kees en nog veel meer! De Luisterbieb is er natuurlijk ook voor jongeren en volwassenen. Je kunt de app downloaden via deze link: www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.

Spaanse les van juf Pilar. Heb je de videolessen van juf Pilar op ons YouTube-kanaal al bekeken?  In de les hieronder leer je de kleuren in het Spaans.

Maar je eigen pop-upkaart. Simone laat je zien hoe je dat doet:

Zelf koken Studenten van MBO Amersfoort hebben kookvideo’s voor kinderen gemaakt! Hieronder de video van Anisa. Zij maakt spaghetti bolognese. Het geschreven recept vind je hier (pdf-bestand): Snelle spaghetti bolognese

Hoe teken ik een pinguïn? De tekenaar Huibrecht Lagerwerf leert het je stap voor stap. En op zijn YouTubekanaal leert hij je nog veel meer dieren tekenen. Ook leuk om als ouder mee te doen!

Een leuke buitenbeweegtip van Sportivate die je met je gezin of een groepje vrienden kunt doen. Heb je geen lint en geen ring dan kun je natuurlijk ook iets anders gebruiken. En bedenk lekker sportieve opdrachten: maak 10 kniebuigingen, spring 20 keer in de lucht enz.

Fruit eten met Juf Ellen Juf Ellen van Ska Kinderopvang heeft een leuke en leerzame video van het fruit-eet-moment gemaakt. Leuk om in de ochtend met je peuter te bekijken. Op het YouTube-kanaal Thuisblijven met Ska vind je nog meer video’s van Ska-medewerkers. Voor alle leeftijden.

Schrijf een naamgedicht Juf Margriet geeft in Liendert na schooltijd les in creatief schrijven. Zij heeft een leuke video opgenomen met de opdracht om een naamgedicht te schrijven. Natuurlijk legt zij eerst uit wat dat is. Voor kinderen en grote mensen vanaf ongeveer 8 jaar.

Stand-in-de-mand
Ken je het spel Stand-in-de-mand (nog)? Dit zijn de regels:
Een speler heeft de bal, de anderen staan er omheen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: ‘Stand in de mand en de bal is voor Pieter’. ledereen loopt hard weg, behalve Pieter, die moet de bal pakken. Als hij hem heeft, roept hij: ‘Stand in de mand.’ Dan mag niemand meer van zijn plaats en moet Pieter proberen met de bal een van de anderen te raken. Daarvoor mag hij nog wel drie stappen zetten in de richting van het kind dat hij wil raken. De andere spelers mogen wel bukken om de bal te ontwijken, maar niet van hun plaats komen. Wordt een speler geraakt, dan is die af en mag Pieter de bal omhoog gooien en een andere speler kiezen. Wordt een speler niet geraakt, dan is hij de balgooier in de volgende ronde.

Uit eten… in je eigen thuisrestaurant
Dek samen met de kinderen de tafel extra sjiek, gezellig of trendy en maak jullie eigen thuisrestaurant. Je kunt zelf allerlei lekkers bakken en koken om te serveren óf bestellen bij één van deze lokale restaurants die thuisbezorgen! Ook leuk: laat de kinderen een menukaart knutselen en voor ober spelen.

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn