Kinderen nemen raadszetels over tijdens derde Amersfoortse kindervragenuur

Terugblik kindervragenuur 21 november

Kinderen nemen raadszetels over tijdens kindervragenuur

Op dinsdag 21 november namen kinderen uit groep 7 en 8 van Amersfoortse basisscholen tijdens het kindervragenuur voor heel even de zetels van gemeenteraadsleden over. Onder de voortvarende leiding van burgemeester Lucas Bolsius en griffier Esther Lans werden in een uur tijd tal van onderwerpen besproken.

 

[Lees verder onder de foto’s]

 

 Annemoon van Hemel Kindervragenuur Raad Amersfoort 2023

Speelplekken

 

Zo ging het natuurlijk over speelplekken. Kun je er daar ooit genoeg van hebben? Volgens de kinderwijkraad Vathorst niet. Er is in hun wijk weinig te doen voor kinderen vanaf negen jaar, oordeelden ze. “Wat gaat u daaraan doen?” Raadslid Maaike Varwijk (Amersfoort2014) wilde graag weten hoe een speelplek voor kinderen van ongeveer negen jaar eruit moet zien. “Dat helpt ons om te bekijken wat we kunnen doen.” De burgemeester en de griffier renden met hun microfoons rond. Een voetbalveld! Een groot klimrek! Duikelrekken! Een parcours voor gevorderden! En doe er ook maar basketbalvelden bij. Wethouder Rutger Dijksterhuis snapte het probleem maar al te goed, zei hij, want hij heeft zelf ook kinderen. En die willen ook gewoon lekker spelen. “We zijn bezig om ook voor de oudere jeugd Vathorst steeds leuker te maken”, zei hij.

 

 

Afval scheiden

 

Basisschool Atlantis wilde weten hoe Amersfoort meer duurzame scholen kan krijgen. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. En zonder fossiele brandstoffen. Raadslid Maarten Flikkema (VVD) vond het een heel goeie vraag. “Het is belangrijk dat scholen hun afval goed scheiden. Daarom hebben wij een paar jaar geleden een motie ingediend om ook op scholen afval gescheiden op te kunnen halen. Tegelijk zien we ook dat nieuwe schoolgebouwen steeds duurzamer worden.” Wethouder Nadya Abooyakoub-Akkouh vindt afvalscheiding “een heel goed idee”, zei ze. “Er loopt nu een proef met tien scholen die zelf afval scheiden. Wij vinden dat heel belangrijk. Daarom geven we ook voorlichting over hoe je het beste kunt scheiden. We zouden dan ook wel meer scholen willen helpen, maar daar hebben we dan wel geld voor nodig. En daar beslist de gemeenteraad over.”

 

 

Oorlog is niet fijn

 

Youssef had een heel andere vraag. Zijn jullie ook boos dat er zoveel doden vallen in Palestina?, wilde hij weten. Wethouder Micheline Paffen-Zeenni kreeg de microfoon. Ze vertelde dat ze zelf in Libanon was geboren, ook een land in het MiddenOosten. “Toen ik kind was, was het daar ook oorlog. Oorlog is niet fijn. Want ik moest soms schuilen, en dat was best eng. Voor kinderen is oorlog nooit leuk. Mensen hebben pijn, mensen gaan dood. We moeten als grote mensen altijd onthouden dat kinderen heel belangrijk zijn. Dat het nooit goed is als een kind bang is, of zelfs doodgaat. Ik hoop dat grote mensen stoppen met oorlogen. En we moeten met elkaar blijven praten. Waarom ben ik verdrietig? Of boos? Of bang? Dat moeten we aan elkaar vertellen. Zo kunnen we samen sterk staan.”

 

Oorlog is nooit goed, viel raadslid Reinier Polinder (ChristenUnie) de wethouder bij. Hij vertelde aan de kinderen over de bijeenkomst van het Platform voor Levensbeschouwingen en Religies. “Er waren allemaal verschillende groepen en mensen, samen met de burgemeester. Er werd gezegd dat we het heel erg vinden dat er mensen overlijden. Toen zijn we twee minuten stil geweest voor alle mensen die in de oorlog zijn overleden.”

 

Er was ook nog een vredesmars of demonstratie, vulde raadslid Rachida Issaoui aan. “Daar waren ook raadsleden bij. Je zag dat heel veel mensen het niet fijn vinden wat daar gebeurt. En dat er zoveel kinderen overlijden. Iedereen zei tegen elkaar: we worden hier heel verdrietig van. Dit willen we niet. Het moet stoppen.”

 

 

Goedkopere boodschappen

 

De kinderwijkraad van Liendert wilde weten wanneer de boodschappen weer goedkoper worden. Raadslid Maarten Flikkema (VVD) gaf aan dat de gemeenteraad daar helaas niet zoveel aan kan doen. “Het heeft te maken met dingen die buiten Amersfoort, zelfs buiten Nederland gebeuren. Gelukkig zien we dat de prijzen inmiddels weer een beetje naar beneden gaan. Hopelijk wordt het binnenkort beter.” Wethouder Nadya Abooyakoub-Akkouh vertelde dat de gemeente wel haar best doet om mensen te helpen die de boodschappen niet meer kunnen betalen. “Mensen kunnen bijvoorbeeld naar het telefoonnummer 14033 bellen. Daar zitten mensen die heel goed luisteren en dan kijken wat ze kunnen doen. En je hoeft je echt niet te schamen. De gemeente wil juist heel graag deze mensen helpen.” Er passeerden nog tal van andere vragen de revue. Over rotondes en kruispunten met gevaarlijk hoge heggen, een zebrapad bij school, betere fietspaden, vliegensvlugge fatbikes, het lerarentekort, en nog veel meer.

 

Esther Lans, de griffier, vond dat de kinderen het heel goed hadden gedaan. “Jullie waren zo rustig en gedisciplineerd! Complimenten!” Nadat er een groepsfoto was gemaakt, vertrokken de kinderen naar het restaurant van het gemeentehuis, waar ze samen met de burgemeester, wethouders en raadsleden nog een hapje aten.

 

Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gehouden. Dat is een dag waarop in de hele wereld gevierd wordt dat kinderen speciale rechten hebben. De Amersfoortse gemeenteraad vierde dat door een kindervragenuur te organiseren. De gemeenteraad van Amersfoort vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de (lokale) democratie. Namens de gemeenteraad organiseert de griffie daarom verschillende activiteiten voor scholen, van basisschool tot hogere school. Denk daarbij aan Gasten van de raad, klassenbezoeken aan de raadzaal en het stadhuis, debatten, het spel Democracity en natuurlijk het kindervragenuur.

 

bron: Stad Amersfoort – De Raad, Nieuws van de gemeenteraad Amersfoort

foto’s: Annemoon van Hemel

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn