'Kom in beweging!'

Geslaagde inspiratiemiddag ABC Amersfoort

‘Kom in beweging!’ – geslaagde inspiratiemiddag ABC Amersfoort

Na 3 jaar kon het gelukkig weer! We kijken terug op een topmiddag, waarop iedereen die betrokken is bij ABC Amersfoort kennis en ervaring kon uitwisselen en zich kon laten inspireren.

 

Meer dan 130 deelnemers vanuit het basisonderwijs, de kinderopvang, Indebuurt033, de wijkteams, bibliotheek Eemland, NEOS cultuuronderwijs, SRO, Groen doet Goed, B.Slim, plus alle aanbieders van naschoolse activiteiten, vrijwilligers van de speeltuin, enzovoort woonden de middag bij. En daarnaast nog zo’n 20 studenten van HBO-opleiding Pedagogiek, die aanhaakten omdat ze het programma zo interessant vonden. De inspiratiemiddag vond plaats in basisschool ’t Spectrum.

 

Bewegend leren

 

Het thema van deze bijeenkomst was ‘Kom in beweging!’ Bewegend leren staat bij het onderwijs erg in de belangstelling, maar ook na schooltijd, in de kinderopvang en bij activiteiten buiten kan je met kinderen ontdekkend leren.

 

Gelijke kansen voor alle kinderen in Amersfoort

Wethouder Onderwijs, Jeugdzorg en Integratie en dagvoorzitter Nadya Aboyaakoub-Akkouh opende de middag. Zij sprak de wens en verwachting uit dat we alle kinderen in Amersfoort voor, in en na schooltijd gelijke kansen bieden.

 

Positieve effecten van bewegen op herenontwikkeling

Mark Mieras leidde de middag vervolgens in. Hij vertelde hoe belangrijk het is dat kinderen bewegen en welke positieve effecten dit heeft op de ontwikkeling van hun hersenen. Tijdens, maar zeker ook na schooltijd. Kinderen die bewegen tijdens het leren nemen de kennis veel beter in zich op en onthouden deze beter. En wanneer kinderen kort bewegen voor ze zich moeten concentreren zijn hun hersenen veel actiever en leggen ze veel meer verbindingen. En deze effecten zijn zelfs een stuk positiever wanneer het bewegen ook nog eens buiten gebeurt!

 

 

Inspiratiesessies

 

Aansluitend aan deze inspirerende lezing waren er 2 rondes met inspiratiesessies. Er was keuze uit maar liefst 11 interactieve workshops:

 

Fuzefield

In Amersfoort experimenteerden afgelopen voorjaar ‘t Spectrum en de Bilalschool met een Fuzefield. Nico Veenman van Fuzefield BV vertelde wat hun ervaringen waren en hoe je een Fuzefield op school, de bso of bijvoorbeeld bij de Buitenkast kunt inzetten. De deelnemers ervaarden dit zelf door mee te spelen op het Fuzefield van ‘t Spectrum.

 

Presentatie Fuzefield

 

Taal- en Rekendans

Onder begeleiding van Ilse Bernet en Joëlle Sweet ervaarden de deelnemers hoe Taaldans en Rekendans met beweging, muziek, klanken, rijmen en specifieke leermaterialen allerlei vaardigheden van kinderen bevorderen.

 

Leren lezen is een feest!

Leontine le Blanc van Leesadvies liet zien welke leuke werkvormen en spelletjes er zijn om van het leren lezen een feest te maken!

 

Presentatie Leesadvies

 

Leeskaartjes voor stoepkrijttekeningen groep 3

 

Leeskaartjes voor stoepkrijttekeningen groep 4

 

VR in de klas

Bij Lindy Damen van eVRgreen Studio ervaarden de deelnemers technologische mogelijkheden als VR (virtual reality), XR (extended reality) en AR (augmented reality), die ze in interactieve lessen over natuur en klimaat gebruiken. Zij maakten kennis met de digitale dieren en de dieramas die gebruikt worden in de lessen.

Tijdens de workshop liet zij deze video aan de deelnemers zien: Wat is AR?

 

Beweegvriendelijk gebouw

Een medewerker van Nijha (leverancier van sport- en spelmaterialen) liet zien hoe je via eenvoudige belijning op de vloer de kinderen in de gangen in beweging kunt laten komen.

 

Flyer dynamische schooldag Nijha

 

Spelenderwijs buiten leren

Susan Katsman, medewerker duurzaamheidseducatie bij o.a. de Groene Belevenis vertelde over de Buitenschool in Leusden. Scholen komen hier meerdere dagen per jaar een hele dag om buiten te leren. Over de natuur, maar ook om bijvoorbeeld te rekenen met materialen uit de natuur. Elke keer rond een ander thema, dat aansluit bij de lessen in de klas. Susan liet de deelnemers vooral ook zelf ervaren hoe zij de natuur nog meer kunnen inzetten in hun werk met kinderen.

 

De smaak te pakken: aan de slag met voedsel in het (speciaal) basisonderwijs!

Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon. Daarover leren doe je vooral door lekker te doen! Lisa Verbruggen van Jong Leren Eten Utrecht en Anne van Boven van Groentjessoep lieten de deelnemers aan deze inspiratiesessie o.a. kennismaken met het programma Groentjessoep. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anne, via anne@groentjessoep.nl.

 

Presentatie Jong Leren Eten

 

Spelontwikkeling bij het jonge risicokind met scriptkaartjes

Niet ieder kind komt vanzelf tot ontwikkeling en daarom is het goed om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om ontwikkeling te stimuleren. Diane Faber, leer- en gedragsspecialist en jongekindspecialist op de Michaelschool voor speciaal basisonderwijs, deed mee aan een pilotonderzoek van de Vrije Universiteit over spelontwikkeling bij jonge kinderen. Tijdens de workshop werden de deelnemers zich bewust van mogelijkheden voor spelscriptkaartjes en leerden zij hoe ze deze in de praktijk kunnen gebruiken.

 

In beweging!

Voldoende beweging is een essentieel onderdeel van een goede gezondheid. Toch is stilzitten al jaren de norm binnen het onderwijs. Op de Parkschool in Amersfoort is bewegend leren een vast onderdeel van het onderwijs. Door bewegen en leren af te wisselen of zelfs te combineren kunnen kinderen zich beter concentreren en maakt het leren extra leuk. In deze workshop liet Sandra Wassink, coördinator bewegend leren van de Parkschool de deelnemers zien en ervaren hoe bewegend leren werkt.

 

De Beweegschool

Pim Scherpenzeel van InFit nam de deelnemers mee in de visie van dit bedrijf op innovatieve beweegruimten en inspireerde de deelnemers met een aantal voorbeelden, waaronder Beweegschool de Twijn in Alblasserdam.

 

Presentatie InFit

 

Bekijk hier de video van het jeugdjournaal over de beweegschool

 

Bewegen in Amersfoort

In Amersfoort kennen we 4 organisaties die zich richten op bewegend leren! De Buurtsportcoaches, Sportivate, de Buurtspeelcoach en Skillzunited. Deze organisaties hebben elk hun eigen expertise, maar bij alle vier draait het om leren terwijl je in beweging bent. In deze workshop maakten de deelnemers (nader) kennis deze 4 Amersfoortse clubs.

 

 

Wij danken alle workshopaanbieders voor hun enthousiaste bijdrage! En speciaal ook een hartelijk dankjewel voor de studenten van MBO Amersfoort die de catering verzorgden!

 

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn