Kinderwijkraad Kattenbroek te gast op het stadhuis

Kinderwijkraad Kattenbroek te gast op het stadhuis

Op uitnodiging van raadslid Noelle Sanders van Beter Amersfoort bezochten de 12 leden van de Kinderwijkraad uit Kattenbroek op 20 mei het stadhuis.

Kinderwijk Kattenbroek op bezoek in stadhuis

Eerste vrouwelijke minister-president in spé

Ze namen plaats in de raadzaal en stelden zichzelf voor. Daarbij gaven ze antwoord op de vraag waarom ze in de Kinderwijkraad zitten. Jonas en Kyra vertelden bijvoorbeeld dat zij het leuk vinden om samen als groep, met kinderen van verschillende scholen, beslissingen te nemen en mee te kunnen praten om zo andere kinderen in de wijk te kunnen helpen en een ook stem te geven. Mayaar benoemde dat zij graag de eerste vrouwelijke minister-president wil worden en op deze manier alvast kan oefenen!

 

Wat doet de gemeenteraad eigenlijk?

Na deze voorstelronde kregen de kinderen een inkijkje in wat een gemeenteraad nou eigenlijk doet. Daarna was er uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden van de Kinderwijkraadleden. Zo wilden ze graag weten voor wie die rode stoelen in de raadszaal nou eigenlijk zijn, hoe het is om raadslid te zijn en om te gaan met de druk die erbij komt kijken.

Oefenen met het nemen van een gemeenteraadsbesluit

Daarna oefenden de kinderen met het nemen van een besluit als gemeenteraad. Ze kregen fictief € 1000,00 en moesten bepalen waar het geld naar toe moest gaan: het tegengaan van discriminatie, meer speelplekken voor kinderen of natuur.

 

Sommigen kinderen kozen ervoor om het geld te verdelen, en anderen hielden een vurig betoog voor een onderwerp waar ze zich hard voor maken. De kinderwijkraad was het er wel over eens waar het geld niet naar toe hoeft te gaan, namelijk naar nog meer wegen. ‘Daar hebben we al genoeg van en dat gaat ten koste van de natuur’. Duidelijke taal.

 

Presentatie TOP 5 van de kinderen in Kattenbroek

En toen was het tijd om de eigen TOP 5 van de kinderen in de wijk te presenteren. Die hebben ze gemaakt met input van al hun klasgenoten. En dit deden ze op hun eigen, bijzondere wijze die een gevoelige snaar raakte bij de aanwezigen in de zaal.

 

Zo droeg Sven zijn zelfgeschreven gedicht voor dat gaat over iedereen die zich weleens anders voelt. Tom overhandigde namens Zeliha (die er helaas niet bij kon zijn) een poster over discriminatie die ze zelf bedacht en tekende.

 

Bente vertelde over een meisje dat in een rolstoel zit. Haar liefste wens het is om te ervaren hoe het is om op een kabelbaan te zitten. De Kinderwijkraad heeft al ontwerpen gemaakt hoe dit er uit zou kunnen zien. Dit alles n.a.v. een onderzoek naar hoe veel speelplekken en toestellen er in Kattenbroek zijn voor kinderen met een handicap. Ze kwamen tot de ontdekking dat er geen aangepaste speeltoestellen zijn en dat ze daarom ook nooit samen spelen met kinderen met een beperking.

 

Ervaringsverhalen over pesten

Verder waren er zijn veel ervaringsverhalen over pesten. Van zowel de kinderen als de aanwezige volwassenen. De Kinderwijkraad wil hier graag op een positieve manier ANDERS aandacht aan geven. Zij bedachten de slogan: Hey jij, je hoort erbij; VIER HET ZIJN! Onder deze vlag organiseren ze woensdag 8 juni een samenspeelfeestje bij de aardappelberg in de wijk voor kinderen met en zonder een beperking. Kinderen kunnen meedoen aan sport & spel en buitenkunst. De Kinderwijkraad heeft de raadsleden ook uitgenodigd om langs te komen.

 

Meer rookvrije plekken in Kattenbroek

Verder kwamen nog de verkeershotspots aan bod en het last hebben van meeroken. De Kinderwijkraad adviseert meer rookvrije plekken en wees op de enorme hoeveelheid peuken die ze op straat vonden tijdens hun afvalsafari.

 

Het was een geweldige middag die voor de meeste kinderen naar meer smaakte

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn