Kinderwijkraad Kattenbroek doet verslag

Kinderwijkraad Kattenbroek doet verslag

Kattenbroek heeft een actieve kinderwijkraad. De onderwerpen waar de kinderen van de raad op dit moment mee bezig zijn, zijn toegankelijk van de speelplekken in de wijk, pesten en diversiteit. Zij doen graag verslag:

 

Toegankelijkheid

 

Eind vorig deed de kinderwijkraad onderzoek naar de speelplekken in Kattenbroek. Tot hun schrik zijn er geen of nauwelijks mogelijkheden voor kinderen met een beperking om mee te spelen. Een van de leden moet nu langdurig op krukken lopen en ondervindt het nu zelf ook.

 

Het idee is nu om een kort filmpje te maken en dit te laten zien aan de burgemeester en de gemeenteraad. De kinderwijkraad is namelijk uitgenodigd op het stadhuis om te praten over hun plannen voor de wijk. Ze mogen dan ook vertellen over de KinderHuiskamer die door de kinderwijkraad in 2020/’21 is bedacht.

 

Pesten

 

De Kinderwijkraad wil de komende tijd ook aan de slag met het thema Pesten. Ze willen bewustwording creëren over wat voor effect pesten heeft. Stil verdriet dat vaak aan de binnenkant zit en waar iemand heel lang last van kan houden. De kinderen willen het ook breder trekken: ‘Iedereen = anders – iedereen = gelijk!’. Ook over dit onderwerp heeft de kinderwijkraad een aantal ervaringsdeskundigen in hun midden.

 

De kinderwijkraad wil graag samenwerken met ONE Kattenbroek en ansichtkaarten maken om een grote groep te bereiken. Er zijn al genoeg ideeën voor de tekst. De kinderen hebben zelfs al een logo, slogans en tekeningen gemaakt. Eén van de slogans is: ‘Hey jij, je hoort erbij!’

 

Diversiteit

 

De kinderen van de Kinderwijkraad hebben samen de term ‘diversiteit’ onderzocht. Ze denken direct aan verschillen, maar ook aan jezelf kunnen en durven zijn. Thema’s die naar boven komen zijn: discriminatie, racisme, (cyber)pesten, moed, verschillende soorten liefde en geloof, talenten, uiterlijke verschillen en juist gelijkenissen aan de binnenkant. Tijdens het gesprek hierover kwamen er ook veel persoonlijke verhalen die hen zelf of vrienden/familie was overkomen.

Ook voor het uitwerken van dit onderwerp hebben de kinderen een concreet plan. Ze willen een (bord)spel ontwikkelen. Met een spel kunnen kinderen zich inleven in een ander en het maakt verhalen uit de geschiedenis levendiger. Dit spel zou daarom de volgende elementen moeten bevatten:

 

  • kinderen kruipen in de rol/huid van iemand anders
  • het is belangrijk dat er kinderwoorden gebruikt worden
  • helden verbinden met de tegenwoordige tijd; dat je jezelf erin kan herkennen
  • verhalen, omdat die het meeste tot de verbeelding spreken
  • geschiedenis en avontuur; de personages gaan een heldenweg
  • onderweg zijn er o.a. vragenkaarten of opdrachtkaarten (wat is jouw lievelingseten of grootste angst?)

 

De kinderen maakten een strip met de top 5 van onderwerpen waar zij in 2022 aandacht aan willen geven:

 

 

Word vervolgd

 

Veel waardevolle ideeën en plannen dus. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, doet de Kinderwijkraad van Kattenbroek hier weer verslag over.

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn