MEDIAWIJS? JE HEBT HET ZELF IN DE HAND!

Verslag van de livecast voor ouders van 8 november '21

MEDIAWIJS? JE HEBT HET ZELF IN DE HAND! – een verslag

Gamen, TikTokken, Instagrammen, appen, video’s kijken. Kinderen en schermpjes, ze lijken er haast mee vergroeid te zijn… Er is zoveel leuks te doen online, hoe houd je dat in de hand? Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft, dat je kinderen ook nog eens iets anders doen, en dat ze alert zijn op gevaren? Hoe zorg je ervoor dat schermtijd geen schermstrijd wordt? Deze vragen leven bij veel ouders in Amersfoort. Ruim 100 ouders volgden afgelopen maandagavond 8 november het 2e webinar dat ABC Amersfoort over Mediawijsheid organiseerde. Tijdens de livestream konden ouders vragen stellen aan twee experts, mediapedagoog Marije Lagendijk en Harry Hol van Bureau Jeugd en Media.

 

Durf grenzen te stellen

 

Marije en Harry gaven veel praktische tips, zoals maak een verveellijst of vul een verveelpot met ideeën voor wat je offline (samen) kan doen. Regelmatig een schermloze dag of middag inplannen is noodzakelijk voor een gezonde ontwikkeling van het kinderbrein. Dus durf grenzen te stellen als ouder en leer je kind te focussen. Bijvoorbeeld met de pomodorotechniek. Bij deze techniek gebruik je een kookwekker of een andere soort timer, waarmee je steeds periodes van 25 minuten geconcentreerd aan een taak werkt.

 

Wees nieuwsgierig naar de digitale wereld van je kind

 

Net zo belangrijk is nieuwsgierig zijn naar de digitale wereld van je kind. Door vragen te stellen. Geen oordelende maar ‘reflectieve’ vragen. ‘Wat deed dat filmpje met je?’ ‘Was dat spel het bedrag waard?’ Zo leer je je kind zelf keuzes te maken en kan hij/zij leren van fouten.

 

Telefoongebruik en online pesten

 

Er werd tijdens het webinar ook ingezoomd op telefoongebruik en online pesten. Kinderen zijn qua ontwikkeling pas halverwege groep 8 klaar voor een eigen telefoon. Maar in de praktijk hebben veel kinderen al in groep 6 een eigen telefoon. Het zou mooi zijn als alle ouders van een klas gezamenlijk afspraken maken, zodat er eenheid is in wat er wel en niet mag, en in wat ouders met hun kinderen afspreken. Dan verzuipen kinderen niet in de online wereld, maar kun je ze als volwassene digitale zwemles geven. Online communiceren is namelijk een complex gebeuren. Wordt jouw kind online gepest, ga dan naar pestweb.nl voor advies. Hier alvast wat tips die je aan de kinderen mee kunt geven:

  • reageer nooit op pestberichten
  • blokkeer degene die je lastigvalt
  • maak een screenshot van de berichten en verwijder ze daarna van je telefoon

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn