Kinderen van groep 6 bouwen hun eigen stad

Onderschoolse activiteit Kruiskamp-Koppel

Kinderen van groep 6 bouwen hun eigen stad

Kleuters die samen spelen op het schoolplein, een kinderdialoog voor groep 7, een beroepencarrousel voor groep 8. Jaarlijks organiseert ABC Kruiskamp-Koppel ontmoetingen voor de kinderen van de drie verschillende scholen uit de wijk. Die komen dan bij elkaar om een gezamenlijke activiteit te doen. Onder schooltijd en per basisschoolgroep. Doel van deze ontmoetingen is om elkaar te leren kennen. Elkaar herkennen op straat helpt namelijk bij het creëren van een veiligere omgeving.

 

Eén van die ontmoetingen is ‘Bouw een stad’ voor de groepen 6. Dit jaar met legosteentjes. Het Medialab ontwikkelde tegels waarop de kinderen een huisje bouwden. Inge Brouwer, coördinator ABC Kruiskamp-Koppel doet verslag:

 

Dialoog over de ideale stad

 

Op donderdag 4 november kwamen de leerlingen uit de groepen 6 van IKC Vlinderslag en Sint Jorisschool bij elkaar bij Kruiskamp Onderneemt. Maarten Rector van DoorDacht Doen en Marleen Geluk van het Medialab gaven uitleg over de dag. Daarna gingen de kinderen in kleine groepjes met elkaar in dialoog over hun ideale stad. Aan de hand van de volgende vragen:

  • Wat vind jij belangrijk in een stad en waarom?
  • Wat hebben mensen in een ideale stad nodig?
  • Wat is er in een ideale stad te doen?
  • Hoe ziet de ideale stad eruit?

Elke groepje werd de hele dag begeleid door een vrijwilliger. Deze vrijwilligers zijn professionals vanuit de wijk, gepensioneerden, ondernemers, studenten en gemeente-ambtenaren.

 

 

Legosteentjes in één kleur per soort gebouw – of toch niet!

 

Na de inspannende dialoogronde pauzeerden de kinderen even en speelden ze buiten. Daarna kreeg elk kind één tegel en twee zakjes lego. In elk zakje lego zaten 35 legosteentjes in één kleur. Rood stond voor industrie, blauw voor winkels en geel voor woningen. De kinderen bouwden hun eigen gebouwen. Oorspronkelijk wilden we de kleuren gescheiden houden, maar hier waren de kinderen op tegen. Want industrie, dat kunnen ook zonnepanelen zijn. Die moeten op de woningen liggen. Of mensen wonen boven winkels. Het bouwen in één kleur lieten we daarom los.

 

 

Alle tegels vormen samen een stad

 

Na de middagpauze was het tijd voor de laatste stappen. Eerst kregen de leerlingen twee nieuwe, kleinere tegels. Op elke tegel stond een speelplek, bos, weide of water aangegeven. In overleg binnen het eigen groepje plaatsten de kinderen deze tegels in hun stad. Vervolgens brachten de kinderen alles naar de gymzaal van Vlinderslag waar ze van alle tegels een stad vormden.

 

Twee ‘burgemeesters’ knipten een lint door en verrichtten daarmee de officiële opening van de stad. En zij gaven de kinderen dikke complimenten met hun fantastische inzet de hele dag!

 

 

Lees hier ook het verslag van de Kinderdialoog van de groepen 7 in Kruiskamp-Koppel.

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn