Vakantie-academie Amersfoort weer groot succes

Op naar het eerste lustrum

Vakantie-academie Amersfoort weer groot succes

De alweer vierde Vakantie-academie van ABC Amersfoort was een groot succes. 166 kinderen en 22 leerkrachten van verschillende scholen uit de stad gingen de eerste week van de zomervakantie ‘gewoon’ nog naar school. Nou ja, gewoon… Ze kwamen naar kindcentrum Vlinderslag in Kruiskamp-Koppel en volgden heel bijzondere lessen.

Ook de peuters deden dit jaar mee

Nieuw dit jaar was dat er ook een peutergroep draaide. Pedagogisch medewerkers van Ska Kinderopvang en Partou boden 3 dagen een voorschoolprogramma aan 12 peuters. Ouders en begeleiding waren enthousiast over het aanbod en we hebben al geconstateerd dat we dit volgend jaar ook weer willen aanbieden.

Waterbaan, bosdieren, kunst, geschiedenis en digital crimefighting

De kleuters maakten hun eigen waterbaan, de derdegroepers verdiepten zich in bosdieren en leerden van alles over de uil. De oudere kinderen maakten kennis met de kunst in het Mondriaanhuis, bezochten museum Flehite en bestudeerden daar de geschiedenis van de stad, en bouwden en lanceerden raketten. De achtstegroepers volgden met succes de opleiding tot Junior Cyber Agent door het spelen van de game ‘Hackshield’ van de gemeente Amersfoort.

Spelenderwijs beter lezen

Al spelend, onderzoekend, ontdekkend, bouwend en knutselend maakten zij ongemerkt enorm veel leeskilometers. Gertrude Abbring, programmamaker van ABC Amersfoort en initiatiefnemer van de Vakantie-academie: “Het spelenderwijs vergroten van de woordenschat en het verbeteren van het begrijpend lezen, zijn het belangrijkste doel van de Vakantie-academie. Van een groep kinderen zakt de lees- en spreekvaardigheid in de zomervakantie in, wat doodzonde is. Daarom geven wij ze in de eerste week van de vakantie een lees-boost.”

Wethouder onder de indruk

Wethouder Tigelaar, het college van bestuur van PCBO Amersfoort en een intern begeleider van een school kwamen deze week langs om met eigen ogen te zien hoe de Vakantie-academie werkt. Zij waren allemaal erg onder de indruk van het enthousiasme en bevlogenheid van zowel de kinderen als de medewerkers.

Nieuw dit jaar ouderbijeenkomsten

Ook nieuw dit jaar waren de ouderbijeenkomsten: iedere dag waren er één of twee bijeenkomsten voor ouders. ‘Wat leert mijn kind tijdens de Vakantie-academie?’, ‘Mijn kind en social media’, ‘Vaders in de opvoeding’, en ‘Maak een trofee voor je kind’ zijn een greep uit het programma. In totaal 116 ouders woonden één of meer van deze bijeenkomsten bij. Zij wisselden ervaringen uit en kregen tips voor hoe zij, vooral tijdens de lange zomervakantie, hun kind kunnen blijven ondersteunen bij het vergroten van hun woordenschat en het aanzetten tot lezen.

Volgend jaar het eerste lustrum!

Naast de extra aandacht voor lezen, hebben we tijdens de Vakantie-academie de kinderen natuurlijk vooral ook een geweldig leuke week gegeven! En dat dat gelukt is, hebben we gemerkt aan de positieve reacties na afloop van kinderen en ouders!

Op naar het eerste lustrum!

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn