Kinderwijkraad Vathorst presenteert plan voor De Wilde Speeltuin

Wethouder gaat het plan aan de gemeenteraad voorleggen

Kinderwijkraad Vathorst presenteert plan voor De Wilde Speeltuin

De Kinderwijkraad van Vathorst brachten woensdag 7 juli een bezoek aan het Stadhuis. Ze kregen daar een rondleiding door de raadzaal en praatten met de wethouder van de wijk, Roald van der Linde. Ze legden de wethouder uit wat er zo belangrijk is aan de Kinderwijkraad en vertelden over hun wens om een weiland bij Vathorst om te vormen tot een stuk wildernis. Ze hebben al een uitgewerkt projectplan voor De Wilde Speeltuin, inclusief begroting, dat ze aan de wethouder presenteerden. 

Wethouder maakt van het plan een voorstel voor de gemeenteraad

De wethouder is onder de indruk van het plan van de kinderen voor de Wilde Speeltuin. Hij geeft ze gelijk dat alle speelplekken in Vathorst erg aangelegd zijn en dat kinderen behoefte hebben aan wat wilde natuur. Daarom gaat hij een voorstel schrijven. Dit voorstel wordt in de raadsvergadering van de gemeenteraad besproken. De burgemeester is daarbij. De kinderwijkraad zal aanwezig zijn om vragen van de gemeenteraadsleden te beantwoorden. Dit zal in oktober/november zijn.

Het plan: De Wilde Speeltuin – een groene, wilde speelplek

Een plek die wild is. Zonder vooraf gemaakte speeldingen. Gewoon een landje met bomen, struiken en takken, water, modder en wilde bloemen. Waar we gaten kunnen graven en hutten kunnen bouwen. Waar niemand de baas is omdat we allemaal de baas zijn. Zonder grote mensen. Voor alle kinderen in Vathorst.

Het hoeft dus ook niet duur te worden. Een stuk land dat nu weide is lijkt ons goed. Het wordt geen siertuin maar een wildernis. We willen geen mooi aangelegde speeltuin of natuurparkje. Die zijn er al genoeg. We willen onze gang kunnen gaan. Het wordt wild. We gaan vies worden. Grote mensen mogen het lelijk vinden. Het is niet voor hen maar voor ons.

Een paddenpoel voor kikkers en waterdiertjes

Een graafmachine kan een gat graven. Hopelijk komt er vanzelf grond- of regenwater in. We hebben liever geen vijverzeil.

Een waterpomp

We willen een plek waar we water omhoog kunnen pompen. Zodat we slootjes kunnen graven. Of vijvertjes. We willen geen voorgemaakte houten geulen. Juist niet! Het is leuker om het zelf te maken. We hebben zin in modder want daar kun je zoveel mee doen. Misschien wil het waterschap ons wel een pomp geven?

Dode takken

Mogen wij het snoeihout hebben van de gemeente Amersfoort? Dan hoeft dat afvalhout niet versnipperd te worden. Wij kunnen er mee bouwen. En misschien willen er wel diertjes in de takkenstapels wonen. Of wijzelf natuurlijk.

Rond Amersfoort is veel bos. Als er bomen omgezaagd worden, mogen wij die dan hebben? We hebben een hele stapel nodig. Om hutten mee te bouwen of een dam. We zouden er ook een schutting mee kunnen maken.

Wilde bloemen

Het wordt een wildernis. We zaaien overal wilde bloemen. Onkruid laten we staan. We maaien dus echt nooit! Als wij thuis planten over hebben, zetten we die in de Wilde Speeltuin. Andere kinderen mogen ze ook best meenemen naar huis. Zo ruilen we planten.

Gereedschap

Gereedschap kunnen we misschien wel krijgen van onze ouders. Scheppen en emmers zijn het belangrijkste. Oude pannen, soeplepels en touw zijn ook fijn.

Overkapping

We willen graag een overkapping, maar die gaat echt geld kosten. Misschien kan het Wellant College er eentje voor ons bouwen? Of zou een tuincentrum ons er een cadeau willen doen?

Stenen

Zou er iemand in onze Keistad zijn die ons stenen en keien wil geven? Om op te stappen en dammen mee te maken. Of moeten we ze kopen? Wel een beetje gek: stenen kopen.

Omheining

Natuurlijk willen we dat heel Vathorst een groene wildernis wordt. Toch snappen we echt wel dat grote mensen daar anders over denken. Daarom willen we graag een hek om de speelplek. Dan weet iedereen waar onze wildernis begint en eindigt. Het kan ook een wilgenhaag zijn.

Wij zijn de Kinderwijkraad Vathorst:

Kim van den berg, Floris Toxopeus, Nora Martijn, Fenna van der Zwaag, Daan Strikers, Alana Dijkman, Suzanne Vermeulen, Flore de Witte, Jens den Hartog, Faysel Jabbar.

Coördinatie: Sarah de Vries,

sarahdevrieswerk@gmail.com

0629045865

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn