Samenvatting ABC-webinar over mediawijsheid

Positieve reacties van deelnemende ouders

Bekijk de samenvatting ABC-webinar over mediawijsheid

Gamen, TikTokken, Instagrammen, video’s kijken. Er is zoveel leuks te doen online, hoe houd je dat in de hand? Hoe zorg je ervoor dat het leuk blijft, dat je kinderen ook nog eens iets anders doen, en dat ze alert zijn op gevaren? Hoe zorg je ervoor dat schermtijd geen schermstrijd wordt?

 

Gewoon vanuit huis

 

Deze vragen leven bij heel veel ouders in Amersfoort; ruim 250 ouders woonden het webinar ‘Mediawijs? Je hebt het zelf in de hand!’ bij, dat ABC Amersfoort initieerde en organiseerde. Maandagavond 16 november kwamen al deze vragen en ouders met elkaar in verbinding. Gewoon vanuit hun eigen huis. Tijdens de live uitzending konden ouders vragen stellen aan de 3 experts/sprekers van Bureau Jeugd & Media.

 

Bekijk hier de samenvatting van het webinar:

 

 

Niet altijd een pasklaar antwoord

 

Marije Lagendijk, Harry Hol en host Freek Zwanenberg bespraken de vragen en waar mogelijk gaven ze antwoord. Want tijdens de interactieve avond waarin de vragen binnen bleven stromen, bleek wel dat niet voor alles een pasklaar antwoord is. Wat een goeie schermtijd is om te hanteren, verschilt bijvoorbeeld per kind en gezin. Wel is de 20-20-2 een handige om te onthouden; na 20 minuten scherm, 20 seconden in de verte kijken en het liefst 2 uur per dag buiten zijn.

 

Stel zo nodig grenzen

 

Ook is het slim om schermtijd te koppelen aan een bezigheid (zoals koken) in plaats van tijd. Ook gamen en online pesten kwam aan de orde. De kern was toch vaak: maak het bespreekbaar, wees betrokken, geef het goede voorbeeld en stel zo nodig ook grenzen. Je hebt het zelf in de hand. Ook al is je kind het helemáál niet eens met die grens, gaat het zich vervelen of wordt boos. Leer je kind om te voelen wat er is, niet om alle tijd op te vullen met prikkels. En zorg voor echte aandacht-tijd samen.

 

Veel positieve reacties

 

Tijdens en na de uitzending kwamen er veel complimenten binnen. ‘De tijd vloog voorbij!’ ‘Fijn dat social media ook positief werd benaderd’ ‘Fijne bruikbare tips van professionals!’ is een greep uit de reacties. Dat smaakt naar meer. Op dit moment zijn we als ABC aan het inventariseren welke andere onderwerpen er leven bij ouders en bekijken we of we volgend jaar weer een webinar gaan organiseren, al dan niet met publiek. Voor nu kijken we terug op een geslaagde avond met vele likes!

 

Een samenvatting van de uitzending is binnenkort te bekijken via deze site.

 

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn