Kinderen uit Rustenburg konden natuur beleven én proeven met Fête de la Nature

Een verslag van Jong Leren Eten

Kinderen uit Rustenburg konden natuur beleven én proeven met Fête de la Nature

Op 4 september vierde ABC Rustenburg voor de eerste keer Fête de la nature: een grassroots natuurfestival! Initiatiefnemer was Paul Liklikuwata, die als Combinatiefunctionaris Natuur aan ABC Rustenburg verbonden is en nauw samenwerkt met het Groen-doet-Goed netwerk. Sinds kort heeft hij de opleiding Moestuincoach bij IVN/Velt gevolgd en maakt hij nu ook deel uit van het Jong Leren Eten netwerk. Paul: ‘We hebben dit jaar gekozen voor het thema ‘Beleef en proef de natuur’ omdat de natuur zoveel te bieden heeft. Door kinderen en volwassenen te laten ervaren dat natuur leuk kan zijn en dat gezond eten ook lekker is, werken we aan een betere bewustwording van onze leefstijl en leefomgeving’.

 

‘Een feestje vier én bouw je samen! Daarom werden allerlei partijen uit de buurt aangehaakt om leuke activiteiten aan te bieden. Naast reuzenbellen blazen en waterdiertjes zoeken, was er vooral veel aandacht voor voedsel. Bij de Marokkaanse kookgroep van het Huis van Bartels kon je kruidenthee proeven en smullen van een heerlijk Marokkaans gerechtje, bij Ska Kinderopvang kon je zelf groentenpatat maken en eten, ook kon je je eigen druivensap persen en een supergezonde smoothie blenden op de smoothiefiets. Bij B.Slim leerde je hoeveel suiker er in verschillende pakjes drinken zit en dat smaakjeswater een heel lekker én gezond alternatief is waarmee je oneindig veel kunt variëren. Zo was er voor iedereen wat te beleven en te ontdekken’, aldus Paul.

 

Voedselbosje

Jong Leren Eten was zelf ook aanwezig tijdens Fête de la Nature. Makelaar Lisa Verbruggen: “Dit najaar zullen we samen met IVN en Groen doet Goed een Voedselbosje aanplanten bij ABC Rustenburg. Om alvast even kennis te maken met de soorten uit het bosje konden kinderen foto’s raden, kruiden ruiken en natuurlijk ook wat soorten proeven.”

 

Educatietuin

Het Voedselbosje zal onderdeel uit gaat maken van de educatietuin. Deze tuin wordt het komende jaar gerealiseerd en bevat naast het Voedselbosje ook een bloemenweide, medicinale kruiden, een vertelplaats, composthoop, moestuin, plukweide, boomgaard/bessentuin, insecten/vlindertuin, picknickplaats en een kruidenbak. Grijs maakt dus plaats voor groen! De educatietuin wordt gerealiseerd met hulp van kinderen, ouders, omwonenden en vrijwilligers en wordt een plek om te ontdekken, leren, ontspannen en ontmoeten.

 

Paul: ‘Ik vind het belangrijk om kinderen mee te geven hoe alles groeit en waar ons voedsel vandaan komt. Een educatietuin/moestuin op school draagt bij in de ontwikkeling en bewustwording van kinderen op het gebied van duurzaamheid, groene leefomgeving, gezonde voeding, klimaat en biodiversiteit. Het biedt praktische leer- en werkmogelijkheden binnen de directe schoolomgeving die zowel onder schooltijd maar ook als naschoolse activiteit kunnen plaatsvinden’.

 

Aanpak ABC Rustenbrug: veel aandacht voor natuur én gezondheid

De Jong Leren Eten makelaars zijn erg blij met al deze acties en plannen. Lisa: “ABC Rustenburg vinden we een inspirerend voorbeeld omdat ze heel veel aspecten mee weten te nemen in hun aanpak. Ze hebben aandacht voor natuur én gezondheid, ze zetten in op fysieke aanpassingen én kijken meteen hoe het gebruik ervan geïntegreerd kan worden in hun lessen of naschoolse activiteiten. Dit doen ze echt samen met de kinderen, ouders en buurtgenoten, zodat er draagvlak gecreëerd wordt voor succes. Niet alleen het schoolplein, maar ook een stuk buitenruimte naast de school betrekken om de buurt betekenisvoller in te richten op het gebied van natuur en ontmoeting laat zien dat zij net dat stapje extra zetten.”

 

Meer over B.Slim

In de gemeente Amersfoort loopt sinds 2005 het project B.Slim beweeg meer – eet gezond. Het programma richt zich zowel op kinderen met een gezond gewicht als kinderen die te zwaar zijn. B.Slim heeft een duidelijke boodschap: beweeg meer – eet gezond.

 

Ingekort overgenomen van: www.jonglereneten.nl/utrecht.

Lees meer Over Jong Leren Eten

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn