Opvoeden in het digitale tijdperk

Succesvolle en sfeervolle ABC Ouderavond in Wijkboerderij Nieuwland

Succesvolle ABC-avond Nieuwland: Opvoeden in het digitale tijdperk

Maandagavond zat de Wijkboerderij in Nieuwland, ondanks de regen, vol met nieuwsgierige leergierige en openhartige ouders. Onder de leiding van mediapedagoog Marije Lagendijk ontstond er al snel een sfeer waar ouders naast praktische tips zoals beeldschermtijd en vragen die je aan je kind kan stellen over social media, ook open durfden te zijn over hun worstelingen, vragen en frustraties. Door dit delen werd duidelijk dat de meeste ouders het een lastig terrein vinden, waarbij de onderstroom opvallend vaak ging over: durf ik grenzen te stellen waardoor mijn kind mogelijk ongemak ervaart, zoals verveling en boosheid als hij niet op zijn telefoon mag? Gevoelens van onbehagen horen volgens Marije bij het leven. Je voelt je soms onprettig. Maar als je steeds je mobiel pakt zodra je een vervelend gevoel ervaart dan raakt het gevoel op de achtergrond en raken kinderen verder verwijderd van zichzelf. Hierdoor hebben onze kinderen amper tot geen mijmertijd waarin creatief denken en zelf oplossingen bedenken en verbindingen maken kunnen groeien.

De boodschap van de avond was duidelijk: als ouder heb je actief iets te doen om je kinderen goed te kunnen begeleiden in mediawijsheid. Je geeft kinderen ook niet zomaar de sleutel van je auto en zegt: ‘succes ermee’! Waarom zou je dit dan wel doen als het gaat om de digitale snelweg? Dus blijf op de hoogte: weet welke apps je kind gebruikt of welke vlogs je kind kijkt en maak social media bespreekbaar. Belangrijk daarbij is wat je (vaak onbewust) als boodschap meegeeft aan je kind door je eigen manier van mediagebruik en dat je kind weet dat hij/zij altijd op je kan rekenen, ook als het iets ‘doms’ heeft gedaan.

Na afloop van de avond bleven vele ouders nog even gezellig hangen. Om na te praten aan de bar of om nog een persoonlijke vraag aan Marije te stellen. En zo werd voor de aanwezige ouders media gedrag weer een stukje meer behapbaar.

De hand-out van de avond is op te vragen via www.lagendijk-empowering.nl.

ABC-Nieuwland ouderavond mediawijsheid

 

 

 

 

Facebook
Instagram
YouTube
Twitter
LinkedIn